Koronavírus tudnivalók

    Mi az a koronavírus?
A koronavírusok egy olyan víruscsalád, amely állatokban vagy emberekben betegségeket okozhat. Emberekben számos koronavírusról ismert, hogy légúti fertőzéseket idéz elő, az egyszerű megfázástól a súlyosabb betegségekig, mint például a súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS). A legutóbb felfedezett koronavírus a koronavírus betegséget (COVID-19) okozza. Valószínű tehát hogy az élete során Ön is átesett már koronavírus fertőzésen, hiszen a banális náthás vírusos megbetegedéseket is -többek között- koronavírusok okozzák. A COVID-19 ennek a családnak egy fokozottan fertőzőképes és betegséget okozó variánsa.

   Melyek a COVID-19 tünetei?
A COVID-19 a legutóbb felfedezett coronavírus okozta fertőző betegség. A COVID-19 leggyakoribb tünetei a láz, fáradtság és  köhögés. Néhány betegnél fájdalom és orrdugulás, orrfolyás, torokfájás vagy hasmenés fordulhat elő. Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan kezdődnek. Néhány embernél megfertőződést követően sem jelentkeznek tünetek és nem is érzik magukat rosszul. A legtöbb ember (kb. 80%) meggyógyul a betegségből anélkül, hogy különleges kezelésre lenne szükség. A COVID-19-et kapó 6 ember közül átlagosan 1 lesz súlyos beteg és alakul ki légzési nehézség. Az idősebb, valamint a magas vérnyomásos, szívbeteg, cukorbeteg, daganatos, vagy más okból immungyenge emberekben nagyobb valószínűséggel alakul ki súlyos megbetegedés. Az eddigi tapasztalatok alapján a betegség kb. 2%-ban halálos.

    Hogyan terjed a COVID-19?
A betegség emberről emberre terjedhet az orrból vagy a szájból származó kis cseppekkel, aeroszollal, amelyek akkor terjednek, amikor egy vírussal fertőzött  személy köhög vagy tüsszent. Az eddigi tanulmányok azt jelzik, hogy a vírus elsősorban ezzel a cseppfertőzéssel terjed, nem pedig szimplán levegő útján. Ezért fontos, hogy a tartson lázas, köhögő, tüsszögő betegtől 1 méternél nagyobb távolságot. Ezek a cseppek az ember körüli tárgyakra és felületekre is leszállhatnak. El lehet tehát kapni a betegséget azáltal, hogy megérinti ezeket a tárgyakat vagy felületeket, majd megérinti a szemét, orrát vagy száját. Sajnos a COVID-19-ben szenvedő emberek nagy többsége csak enyhe tüneteket észlel magán. Ez különösen igaz a betegség korai szakaszában. Ezért elkapható a fertőzés olyan betegtől, aki csak enyhe köhögéssel rendelkezik és nem érzi magát rosszul.

      Mit tehetünk önmagunk megóvása és a betegség terjedésének megakadályozása érdekében?

Védelmi intézkedések mindenkinek
Először is ne essen pánikba! Jelenleg a járvány okozta veszélynél nagyobb gondot okoznak a tájékozatlanságból, híresztelésekből adódó pánikreakciók. A járvánnyal kapcsolatos legfrissebb információk elérhetők a www.koronavirus.gov.hu valamint a www.nnk.gov.hu  hivatalos honlapokon.Kérem kövesse figyelemmel ezeket. A Nemzeti Népegészségügyi Központ létesített egy ingyenesen hívható zöldszámot is a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében, melyet 0-24 óráig lehet hívni. A telefonszámok: 06 (80) 277-455 vagy 06 (80) 277-456

Rendszeresen és alaposan tisztítsa meg a kezét alkohol alapú szerrel, vagy mossa meg szappannal és vízzel!

Tartson legalább 1 méter távolságot attól, aki köhög vagy tüsszent!

Kerülje a szem, az orr és a száj érintését! Fertőtlenítse gyakran a közös használatú tárgyakat!

Kerülje a tömeget, tömegrendezvényeket!

Ügyeljen arra, hogy Ön és környezete ismerje a megfelelő köhögési etikettet! Ez azt jelenti, hogy köhögéskor, tüsszentéskor tartson zsebkendőt az orra, szája elé, amennyiben ez nem lehetséges, köhögjön/tüsszentsen a könyökhajlatába. Mielőbb dobja ki a használt zsebkendőt!

Maradjon otthon, ha rosszul érzi magát! Láz, köhögés és légzési nehézség esetén forduljon orvoshoz, telefonáljon segítségért! Kövesse a helyi egészségügyi hatóság útmutatásait!Ne üljön közlekedési eszközre, ne jöjjön be a rendelőbe!TELEFONÁLJON!